EMILIE BOUWMAN

Emilie Bouwman heeft zich al in haar jongere jaren bijzonder voor mode en theater geïnteresseerd. Na Lyceum slaagde ze Cum Laude aan de Vogue Studio in Amsterdam, waar zij de couture opleiding volgde. Daarnaast studeerde zij kunstgeschiedenis aan de Université de Montpellier. Aansluitend maakte zij 20 jaar achtereen een succesvolle combinatie van ondernemerschap (fashion designing, eigen mode boutique), conceptontwikkeling, tv presentatie en formats mode, professioneel modellenwerk en scouting van nieuw talent. Haar langstdurende opdrachtgever in het buitenland (20 jaar) was het Nederlandse Zuivelbureau voor wie zij de rol van Frau Antje met veel succes invulde. Periode 1965-1985. Tussendoor hanteerde zij de hockeystick en speelde jaren achtereen in het Nederlands elftal internationale wedstrijden (10 jaar). Met vervolgens 5 jaar vicevoorzitterschap van de hockeyclub Bloemendaal, waaruit een erelidmaatschap volgde. 

In 1985 richtte zij Favourite Models Showdesign op, met als specialisatie het organiseren van top fashion shows. De nadruk lag daarbij ook op het scouten en begeleiden van catwalk modellen. Bijna alle Nederlandse couturiers (periode 1965-2018) zijn door Emilie Bouwman op de catwalk en in de markt gezet.In binnen en buitenland. Zoals, Frank Govers, Edgar Vos, Paul Schulten, Max Heymans, Ronald Kolk, Frans Molenaar, Sheila de Vries, Claes Iversen, Mart Visser, Aziz Bekkaoui, Spijkers en Spijkers, Tom van Lingen met Jacques Fath, Erny van Reijmersdal, Tony Cohen, Leon Klaassen Bos en Addy van den Krommenacker.

Gezien haar achtergrond en know how heeft Emilie de mogelijkheid startende ontwerpers te adviseren en in de praktijk te begeleiden. Uit deze opzet is uiteindelijk Favourite PR geboren. Zo bedacht Emilie in1992 Amsterdam Fashion Excession, waarmee ze Amsterdam als modestad een aantal jaren op de kaart wist te zetten. In 1994 introduceerde ze de Robijn Fashion Award. Een evenement in samenwerking met Unilever dat 10 jaar lang een groot succes was en baanbrekend werkte voor de jonge ontwerper. Emilie heeft 3 jaar lang geknokt voor volwaardige tv mode programma’s. Uiteindelijk zijn hieruit voortgekomen:

– Dat staat je goed
– Van Onder tot Bovengoed
– KRO service uur

Van dat laatste programma deed zij tevens gedeeltelijk de redactie, het format en de presentatie. Met de opzet van Amsterdam Fashion Excession heeft Emilie 7 jaar lang de coutureshows onder de aandacht van de consument en de pers gebracht. Uit deze shows op A niveau ontstond de Nederlandse ‘rode loper’ aandacht met BN’ers voor de bladen. Dit laatste heeft zeker de interesse voor hoogwaardige mode en handcraftwerk gestimuleerd.

Al haar ervaringen gebruikt Emilie graag om creatieve mensen te stimuleren in hun werkzaamheden en hun het pad te laten bewandelen naar succes. Voorbeeld hiervan is o.a. Rodrigo Otazu, Mart Visser en Ronald Kolk. Emilie ontwikkelde zich tevens tot NLPpractitioner. Realiteit en opgedane NLPstudie combineert zij graag in haar verschillende workshops waarmee zij aankomende modellen, bekende Nederlanders en zakenmensen stimuleert tot hogere prestaties.

  • In 2007 ontving Emilie een Oeuvre Award met als prachtige aansluiting een lunchuitnodiging van ZKHprins Willem-Alexander en prinses Maxima.
  • 2010 start samenwerking met Vlisco en invulling van hun shows in de Democratische Republiek Congo.
  • 2012 einde van 20 jaar samenwerking, fashion shows, Bijenkorf door beleid verandering.
  • 2014 werd zij gewaardeerd voor haar nationale en in het bijzonder haar internationale inzet op sportgebied, modellen werk, shows voor de Nederlandse couturiers, met een ridderorde: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  • 2016 nieuw project. Opzet van The Model Day: scouting, casting & academy. Een dag volledige info over de modellenwereld met catwalk training en photography.
  • 2017 jubileumjaar Vlisco, 170 jaar, met shows in Benin, Kinshasa Afrika en Helmond.
  • 2017 start making of documentary met werknaam: “Frank Govers en 25 jaar er na”. It’s all about sustainability en couture in Nederland.
  • 2018 a Tribute to Frank Govers met We Make M-ode. Vondel CS, Singer Museum Laren en Pieterskerk te Leiden.
    2021 start film opnames met o.a. Ronald van der Kemp, David Laport, Leco van Zadelhoff, Leon Klaassen Bos, Frans Ancone, Madelief Hohe en Peter George d’Angelino Tap.
  • 2022, LeonLeon, Haring en Corenwijn gala. 30sle couture show in de Pieterskerk te Leiden met Nederlandse couturiers, waarvan Emilie met Favourite models, 25 shows over 30 jaar invulde. Vanaf 1992 de eerste met Frank Govers op initiatief van Cees Goekoop, burgemeester van Leiden.
  • 2023 release van de documentaire “Haute Couture is een hard gelag”. Van Frank Govers tot aan Ronald van der Kemp. Een afronding van 60 jaar in mode en couture daarmee een boeiend Nederlands cultureel erfgoed achterlatend voor Rijks Museum en of Kunstmuseum den Haag.